A makramézás története

Mi a makramé?

A makramézás egy olyan kézimunka technika, amely során kötelekből vagy cérnából készülnek díszes csomók és minták. A makramézás hosszú történetre tekint vissza, és számos kultúrában megtalálhatóak ennek a technikának a nyomai.

Mit készítettek makramé technikával?

A makramézás eredete a legkorábbi ismert emberi civilizációkig nyúlik vissza. A legrégebbi makramé darabokat a VII. és a XIII. századból származó arab és perzsa köteleződésekből ismerték. A következő évszázadokban a technika fokozatosan terjedt el más régiókba, beleértve az európai országokat és a kínai, japán és indiai kultúrákat is.

 

Azonban a makramézás igazi népszerűsége a XIV. és a XVIII. század közötti időszakra esik, amikor a technika elterjedt a kereskedelmi útvonalakon keresztül, amelyeken áruk és információk cseréltek gazdagabb országok és régiók között. A tengerészek és a kereskedők hozták a makramét Európába, és a technika elterjedt a kontinensen.

 

A XVIII. századtól kezdve a makramézás főként díszítőelemként funkcionált. Nemesek és gazdagabb családok készítettek és viseltek makramé kiegészítőket, beleértve a függönyöket, zsinórokat, ékszereket és ruházati kiegészítőket. A XIX. századtól kezdve a makramézás főként otthoni díszítésre és háztartási tárgyak készítésére koncentrált.

A makramé feltámadása

A XX. században a makramézás újra felfedezésre került, és a 1960-as és 1970-es években különösen népszerűvé vált. A hippikultúra és a bohém stílus hatására sokan elkezdtek makramézni, és a technika alkalmazása kiterjedt a faliképekre, karkötőkre, szőnyegekre és még sok másra. A makramézás ezután továbbra is népszerű maradt az évtizedek során, és ma is divatos hobbi és művészeti forma.

A modern makramézás sokféle formát és stílust ölel fel, és az emberek számos egyedi mintát és alkotást hoznak létre. A technika továbbra is inspirációt merít a hagyományos mintákból és a különböző kultúrákból, miközben a kreativitást és az egyéni kifejezést is támogatja.

Mit készítenek manapság makramé technikával?

A makramé technikával számos különböző tárgyat és díszítést lehet készíteni. Az alábbiakban néhány példa található:

Fali függönyök és faliképek: a makramézás ideális módja annak, hogy dekoratív fali díszeket készítsünk otthonunkba. Függönyöket, faliképeket és szobadíszeket lehet készíteni különböző méretű és mintázatú csomókkal.

Karkötők és ékszerek: makramé technikával szép karkötőket, nyakláncokat, fülbevalókat és más ékszereket lehet készíteni. A végeredményt gyakran gyöngyökkel, drágakövekkel vagy más díszítőelemekkel kombinálják.

Cserepek és kosarak: a makramézás lehetőséget ad arra, hogy egyedi virágcserepeket és kosarakat készítsünk. Ezek a darabok tökéletesen illeszkednek a bohém stílusú belső térbe.

Makramé függők és kosarak: a makramé technikával függőket és kosarakat is lehet készíteni. Ezek praktikus tárgyak lehetnek például növények tartására vagy tárolásra.

Fesztivál- és esküvői dekorációk: a makramézás kiválóan alkalmas különleges alkalmakra is. Fesztiválokra, esküvőkre vagy más eseményekre díszítőelemeket lehet készíteni, például asztali központokat, székdekorációkat, terítőket stb.

Ezek csak néhány példa a makramé technika széles alkalmazási lehetőségeire. A makramézás sokféle kreatív projektre inspirálhat, és a saját ízlésednek és stílusodnak megfelelően testre szabható. 

Az Adada és a makramé

Az Adadánál a makramé technikát szívesen használjuk cumicsíptetők készítésénél, babaszoba dekorációknál mint például álomfogók, fali díszek, szivárvány képtartók, függők és még számos ötletünk van amellyel a babaszobát kellemes színekkel, textúrákkal, a kézzel készült dolgok varázsával szebbé tehetjük. 

Bagoly fali dísz