Utazzon-e repülőn a csecsemő?

Kényes kérdés, hogy való-e egy repülőút egy babának?! Még egy 1-1,5 órás utazás is rossz élmény lehet neki is és az utastársaknak is ha végig sírja az utat. 

6-8 hetes koráig nem ajánlott tömegbe vinni az újszülöttet, tekintve hogy még nem rendelkezik teljesen kifejlett immunrendszerrel és könnyebben elkaphat fertőzéseket. Valamint a környezetében lévő hangok, fények és hőmérsékleti változások könnyen túlterhelhetik az érzékeny idegrendszerét. Ezzel együtt a RyanAir például csak a 7 napos vagy annál fiatalabb csecsemőket zárja ki az utazásból. 

Így elmondható hogy tényleg a szülői belátás az ami mérlegre teszi az utazás nehézségeit és a pihenés örömeit. 

Az újszülöttel való repülőút előtt fontos figyelembe venni az alábbiakat:

Kérd ki az orvosotok véleményét és tanácsát az újszülött repülővel történő utaztatásáról, különösen, ha a babának valamilyen egészségügyi problémája van.

Olvasd át a kiválasztott légitársaság specifikus szabályait és előírásait az újszülöttekkel való utaztatással kapcsolatban. Ellenőrizd, a csecsemők korhatárát és hogy milyen dokumentumokat kérhetnek.

Az utazás hosszától függően gondoskodj a megfelelő kényelemről és biztonságról az újszülött számára. Fontold meg a baba hordozó használatát vagy a kiságyat a repülőgépben. Legyen a babának megfelelő fekvőhelye! A repülőtársaságok honlapján megtalálod az elfogadott autós ülések listáját. 

Egyeztess a  légitársasággal, kell-e külön helyfoglalás a csecsemőnek vagy egyéb intézkedés. Általánosságban elmondható, hogy ha 2 éves koráig a szülő ölében utazik akkor egy nagyon kedvezményes jeggyel repülhet a baba. Ha pl. autós ülésben szeretnéd utaztatni, akkor helyet kell már neki is foglalni, így már gyerek jegyet kell részére venni. 

Fontos, hogy gondoskodj az újszülött komfortjáról és biztonságáról az utazás során. Mindig tanácsos előre tervezni és konzultálni az orvosával és a légitársasággal a legfrissebb és pontos információkért az újszülött repülővel való utaztatásával kapcsolatban.

Íme néhány közvetlen link hogy különböző légitársaságok milyen előírással rendelkeznek csecsemők esetében:

Ryanair

Easyjet

Egyptair

ElAl

Jet2.com

Korean Air

Pegasus

Swiss

Tarom

Turkish Airlines

WizzAir

7 vagy 14 nap az utazási korhatár újszülöttek esetében

Az Air China, Easyjet, Jet2com a WizzAir 14 napos kortól, az Air France bár a kismamának a szülést követő 7. napig nem ajánlja az utazást, úgy tűnik a babáknál semmilyen kikötést nem tesznek. De általában a 7 napnál idősebb babákat engedik a fedélzetre a légitársaságok. A Korean Air-nél is már a 7 napos baba utazhat. 

Az Egyptair bár nem ajánlja a 7 napnál fiatalabb illetve koraszülött babák utaztatását, ám speciális esetben szakképzett kísérettel még inkubátorban is utazhat a baba. Telefonon adnak bővebb felvilágosítást. 

Az ElAl-nál szintén utazhat 7 naposnál fiatalabb baba, ebben az esetben a repülőtársaság orvosának jóváhagyása szükséges. 

Az Emirates oldalán én nem találtam az alsó korhatárra vonatkozó ajánlást, de úgy tudom ott is 7 napos kell múljon a baba, illetve ha 7 napnál fiatalabb akkor csak sürgős egészségügyi okból kifolyólag utazhatnak inkubátorban. Ugyanez igaz a Flydubai-ra és a Qatar járataira is.  

A Lufthansa-nál sem találtam meg a konkrét ajánlást. De az alábbi tanácsokkal szolgálnak: 

-az éjszakai repülések különösen alkalmasak csecsemőkkel való utazáshoz, mivel megőrizhetik alvási szokásaikat, és ezáltal nyugodtabbak lehetnek.

– a repülőgép felszállása és süllyedése közben egy cumisüveg adásával segíthetsz a babának kiegyenlíteni a légnyomást.

– pelenkázók a fedélzeten lévő mosdókban találhatók. 

– a fedélzeten cumisüvegekhez is alkalmas vizet biztosítanak, így a biztonsági ellenőrzésen való átesés után nem kell vizet vásárolni. 

– vészhelyzet esetére tartalék pelenkák is rendelkezésre állnak a fedélzeten.

A Pegasus a 2 napos babákat nem repteti még orvosi engedéllyel sem. A 2-7 nap közötti babák a légi utazást engedélyező orvos engedélyével repülhetnek. A Turkish Airlines-nál szintén ezek a szabályok. 

A Swiss Air-nél is a 7 napnál idősebb babák utazhatnak, a fiatalabbnál kötelező az orvosi igazolás.

Hogyan hat a repülővel való utazás a babára?

A repülés hatása a csecsemőre különböző lehet a felnőttekéhez képest. Az alábbi dolgokat vedd figyelembe:

A repülőgép felszállásakor és leszállásakor jelentős nyomásváltozások tapasztalhatók. Ez a fülben vagy a szinuszokban kellemetlenséget vagy fájdalmat okozhat. Az újszülöttek még nem tudják kiegyenlíteni a fülükben lévő nyomást, mint ahogy azt a felnőttek vagy nagyobb gyermekek megtehetik. Ezért az újszülötteknél a nyomásváltozások kellemetlenséget, sírást vagy fájdalmat okozhatnak. Ha cumisüveget adsz a babának a nyelés következtében csökkenhet a kellemetlensége. 

A repülőgépen alacsony páratartalom és száraz levegő van. Ez kiszáradáshoz vezethet mind a csecsemő, mind a felnőttek esetében. Fontos, hogy gondoskodj a megfelelő hidratálásról, és gyakran adj enni vagy itasd az újszülöttet.

A repülőgépek zsúfolt környezetet jelenthetnek, ahol könnyebben terjedhetnek a vírusok és fertőzések. Az újszülöttek immunrendszere még fejlődésben van, ezért fogékonyabbak lehetnek a fertőzésekre. Az alapvető higiéniai intézkedések, például a kézmosás, a fertőtlenítő használata és az újszülött környezetének tisztán tartása segíthet csökkenteni a fertőzés kockázatát.

A repülés hosszabb ülésekkel, zsúfoltsággal és zajjal járhat. Az újszülötteknek kényelmes és biztonságos környezetben kell lenniük. A repülőgépen történő utazás stresszt okozhat az újszülött számára. Nyugtató és megnyugtató módszerek, mint például a hordozás, a cumisüveg vagy a szoptatás, segíthetnek enyhíteni a stresszt.

Kell-e attól tartani hogy betegségek alakulnak ki egy újszülöttnél repülőgépen való utazás során?

Ahogy már taglaltuk, az újszülöttek immunrendszere még fejlődésben van, és érzékenyebbek lehetnek a fertőzésekre és kórokozókra. A repülőgép zsúfolt és zárt környezetet jelent, ami növelheti a fertőzések terjedésének kockázatát. Néhány gyakori betegség és probléma, amelyek kialakulhatnak az utazás során:

Megfázás és légúti fertőzések: a repülőgépen könnyen terjedhetnek a megfázás és más légúti fertőzések. A fertőzés forrása lehet más utasok vagy a légkondicionáló rendszer. 

Hasmenés és fertőző betegségek: ha az utazás célállomása olyan terület, ahol előfordulnak fertőző betegségek vagy emésztési problémák, az újszülött is veszélyeztetett lehet.

Kiszáradás: a repülőgépen alacsony páratartalom és száraz levegő van, ami növelheti a kiszáradás kockázatát, különösen az újszülöttek számára akik még nem képesek hatékonyan kifejezni a szomjúságukat.

Nyomásváltozások miatti fájdalom: a repülőgép felszállásakor és leszállásakor jelentős nyomásváltozások tapasztalhatók, amelyek fájdalmat vagy kellemetlenséget okozhatnak az újszülöttnek.

A megfelelő óvintézkedésekkel és higiéniai intézkedésekkel csökkenthető a betegségek kialakulásának kockázata:

  • Kerüld el az utazást, ha az újszülöttnek már van meglévő betegsége vagy fertőzése.
  • Ügyelj az alapos kézmosásra és a fertőtlenítő használatára az utazás során.
  • Tartsd tisztán az újszülött környezetét, és kerüld a közvetlen érintkezést más utasokkal, különösen betegekkel.
  • Ne engedd meg másoknak, hogy az újszülöttel érintkezzenek, ha betegek vagy fertőzéssel küzdenek.
  • Adj elég folyadékot az újszülöttnek, hogy elkerüld a kiszáradást.

Hogy a cumi biztonságban legyen a repülőn is, cumicsíptető mindenképpen legyen nálatok! 

A kedvenc nyunyája pedig extra biztonságérzetet fog adni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük