Érdekes tények az újszülött babákról

Érzékek fejlődése: az újszülöttek születéskor már rendelkeznek érzékszervekkel, de azok még fokozatosan fejlődnek. Az első hónapokban a látásuk homályos, a hallásuk érzékeny, és a leginkább az anyukájuk hangjára reagálnak.

Reflexek: az újszülötteknek számos ösztönös reflexük van. Például a bőrük megsimítása vagy a tenyerük érintése esetén automatikusan összehúzzák az ujjukat.

Növekedés: az újszülöttek hihetetlenül gyorsan növekednek az első életévük során. Az átlagos súlygyarapodásuk hetente körülbelül 150-200 gramm, és a testhosszuk is hetente körülbelül 1,25 centiméterrel nő.

Alvás: az újszülöttek jelentős részét az alvás teszi ki. Egy újszülött átlagosan napi 14-17 órát alszik, bár az alvási mintázatuk sokszor szakaszos és megszakított.

Tapintás: az újszülöttek bőre rendkívül érzékeny. A tapintás fontos az érzelmek fejlesztésében és az anyai kötődés kialakításában. A bőrükön történő simogatás vagy babusgatás megnyugtatja és segíti a fejlődésüket.

Az arcfelismerés képessége: az újszülöttek már születésüktől fogva képesek felismerni az emberi arcokat. Különösen érzékenyek az anyjuk arcára, és már néhány napos koruktól kezdve képesek utánozni az arckifejezéseket.

Hangutánzás: az újszülöttek képesek utánozni bizonyos hangokat. Ha meghallanak egy hangot, akkor megpróbálják utánozni, például a sírást, mosolygást vagy hangos hangokat.

Látásfejlődés: az újszülöttek látása kezdetben homályos, de a következő hónapokban fokozatosan javul. Körülbelül 1 hónapos korukra már képesek követni egy mozgó tárgyat szemükkel, és érdeklődve figyelik a körülöttük lévő világot.

Ezek csak néhány érdekes tény az újszülöttekről. Az újszülöttek fejlődése izgalmas és gyors folyamat, amint felfedezik a világot és kialakítják az emberi kapcsolatokat.

Honnan tudja az újszülött ki az anyukája?

Az újszülött az anyjának a hangját, szagát és rezgéseit ismeri fel, amelyeket még az anyaméhben tapasztalt. Ezek a korai érzékszervi tapasztalatok hozzájárulnak ahhoz, hogy az újszülött felismerje az anyját.

Az anyai hang: az anya hangja a méhben is eljut az újszülött füléhez, mivel a hangrezgések a testen és a testnedveken keresztül is továbbadódnak. Az anyai hang meghallása és felismerése kialakítja az újszülöttben az anya hangjához való pozitív reakciót és az anyai kötődést.

Az anyai szag: az újszülött az anya szagát ismeri fel, mivel a bőrön keresztül kibocsátott kémiai anyagok jeleket küldenek az újszülött orrába. Az anyai szagérzékelés hozzájárul a kötődéshez és a biztonság érzéséhez.

Az anyai rezgések: az anya testi rezgéseket bocsát ki, például az öleléskor vagy az anyai mellhez való tapadáskor. Ezek a rezgések nyugtató hatással vannak az újszülöttre, és segítik az anya felismerését.

Az újszülöttek tehát többféle érzékszervi ingert használnak az anyjuk felismerésére, még akkor is, ha korábban még nem találkoztak vele. Az anyai hang, szag és rezgések összehangolódnak az újszülött korai érzékelésével, és hozzájárulnak ahhoz, hogy felismerje és reagáljon az anyjára.